Masterclass Fresku startsein 2e fase: ‘Woensel is een mentaliteit’

Inspiratie, drijfveren, wilskracht. Daar draaide het om tijdens de masterclass van rapper Fresku als startsein van de 2e fase van Woensel Supertoll! die in mei begint met workshops in Woensel-Noord. Het gemêleerde publiek, bestaande uit Woenselnaren in alle leeftijden, soorten en maten, werd donderdagavond 24 april in het Volkhovense wijkcentrum Unitas alvast klaargestoomd voor die workshops; met persoonlijke anekdotes van Fresku, een humoristische presentatie van host en Glow FM-dj Khalid Hadfoune, muzikale omlijsting door Fresku’s sidekick Y’skid en toelichtingen van het Woensel Supertoll-team en Woonbedrijf*.

MC_025

Focus en Wilskr8
Na een vlotte samenvatting van de eerste fase van het project door Khalid gaf hij de microfoon aan kunstenaar Tijs Rooijakkers, die vertelde hoe hij op het idee kwam voor Woensel Supertoll! “Het gaat om de vraag wat iemand drijft, welk doel iemand heeft, welke focus je hebt in het leven. Toewerken naar iets wat solide is. Net zoals ik doe met de planken die bewoners beschrijven en uiteindelijk de supertol bij het nieuwe busstation gaan vormen.” Ter illustratie werd vervolgens de videoclip voor het nummer Wilskr8 getoond, die Fresku maakte naar aanleiding van de samenwerking met Tijs in het Van Abbemuseum.

Eigen kracht
Aansluitend vertelde Fresku over zijn inspiratie voor de tekst van dat nummer, zijn weg naar succes en hoe hij daarbij zelf wilskracht vond. “Niets is onrealistisch. Ik heb me altijd heel koppig vastgebeten in de drang om tot mijn recht te komen. Om me niet neer te leggen bij mijn baan in een riemenfabriek, of het feit dat ik het niet zo goed deed op school. Ik was altijd vooral creatief bezig. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet dankbaar ben dat ik daarvoor ben gegaan. Ik denk ook dat Tijs mij daarom heeft gevraagd voor het project. Woensel Supertoll! gaat over in je eigen kracht staan.”

MC_044

Rode draad
Fresku ging verder over wie hij is, over zijn persoonlijke geschiedenis, zijn eerste single en hoe het balletje toen ging rollen. Tussendoor waren fragmenten van clips, optredens en filmpjes te zien. Maar de rode draad door zijn verhaal was wel het doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen dat nodig is om te komen waar je wilt zijn. Een serieuze boodschap, maar gebracht met de nodige dosis humor. Vooral de interactie tussen Fresku, Khalid en het publiek zorgde regelmatig voor hilariteit in de zaal.

Interactie
En juist die interactie was het onderliggende doel van de avond. Dat werd tastbaar toen een vrouw uit het publiek haar eigen drijfveer deelde met Fresku: ‘Het enige positieve van negativiteit is zeker weten dat je het nooit meer zo wilt.’ Aan het eind van de avond toonde ze trots haar eigen plank; een geslaagde missie. Wat ook geldt voor masterclass in zijn geheel. Zoals Frank Metsemakers van Woonbedrijf het verwoordde toen hij van Khalid de microfoon kreeg: “Het was een geweldig verhaal. Wij willen graag zulke gesprekken aangaan met Woensenaren. Praten over wat we voor elkaar en voor de buurt kunnen betekenen. We nodigen daarom iedereen van harte uit om mee te doen aan de workshops en te laten zien dat we trots zijn op Woensel.” Want Woensel is een mentaliteit, zoals Fresku nog aanvulde. En dat bleek deze avond des te meer.

Kijk voor meer foto’s van de avond ook op de Facebookpagina van Tante Netty!

MC_073

*Woensel Supertoll! is powered by Buurtcultuurfonds Woonbedrijf.

Beeldmerk_BuurtCultuurFonds-1supertol_logo_final