Woensel Supertoll! genomineerd voor Brabantse Cultuurprijs

Dat is goed nieuws: Woensel Supertoll! is een van de drie genomineerden voor de Brabantse Cultuurprijs 2014. De winnaar wordt op 18 december bekend gemaakt.

Woensel Supertoll!, het project van kunstenaar Tijs Rooijakkers en Tante Netty, draait om energie en (wils)kracht. Wat raakt je? Wat drijft je? Waar word je blij van? De jury van de Brabant Cultuurprijs ziet het project als een mooi voorbeeld van buurtcultuurwerk, het thema van de Cultuurprijs dit jaar. “Een artistiek kwalitatief project dat resulteert in een zichtbaar eindproduct. De cultuurmakers zijn erin geslaagd bewoners te inspireren en daardoor persoonlijk te groeien”, aldus de jury.

In gesprek
In het project worden wijkbewoners uit Woensel uitgenodigd deel te nemen aan workshops waarin ze hun drijfveren en wat hen raakt verwoorden of verbeelden op een houten plank. De planken komen als zwermkunstwerken terug in de wijk. Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, heeft team Supertoll gevraagd deze workshops met de bewoners in Woensel-Noord te gaan doen. Dit wordt gefinancierd middels het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf, onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Woensel Supertoll! nodigt bewoners uit om zich bewust te worden van elkaar en hun omgeving. Het nodigt bewoners uit tot gesprek. De duurzame waarde van het project zit vooral in de ontwikkeling van de buurt, het gesprek staat centraal. Dat is wat buurtcultuur beoogt. Maar het levert ook nog iets tastbaars op: zwermkunstwerken op verschillende plekken in de wijk en een bijdrage aan een permanent kunstwerk voor het toekomstig HOV-station in Woensel.

Supertol
Woensel Supertoll! is een langlopend project. In 2013 construeerde Tijs in het Van Abbe Museum een grote tol van planken die door rapper Fresku waren beschreven. Vervolgens ging het project de buurten in: eerst in Woensel-West (i.s.m. woningcorporatie Trudo), bij verschillende middelbare scholen en vervolgens op grote schaal in Woensel-Noord, als project van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Het project resulteert in een gigantische ‘supertol’ bij het nieuwe HOV-station in Woensel.

Cultuurprijs
Woensel Supertoll! is met twee andere projecten genomineerd voor de Brabantse Cultuurprijs. De andere kanshebbers zijn ‘Het avontuur van de Vogeltjesbuurt’, een film over en door de gelijknamige wijk in Tilburg, en ‘Wijkkijken’, een beeldend project in de Componistenbuurt in Oss. De winnaar wordt op 18 december bekendgemaakt.